HÍREK, INFORMÁCIÓK

2018. 01. 18. 14:52 | Arany hírek

Arany vagy kriptovaluták?

Olyan időket élünk, hogy igazából nem szabadna semmi sem meglepődnünk, mégis szinte minden napra esik valami meghökkentő és szokatlan esemény. Ilyennek nevezhetjük az ún. kriptovaluták, de közöttük is a legismertebb, a bitcoin szárnyalását. (Megjegyzés: a kriptovaluták olyan digitális eszközök, amelyek titkosítást, kriptográfiát használnak a transzakciók biztonsága érdekében és a virtuális valuták csoportjához sorolhatóak. Jelenleg több, mint 1300 fajtát jegyeznek belőlük!!!).

Finoman szólva is megdöbbentő, hogy 2017 első napjaiban még csak 1.000 USD körül jegyezték a bitcoint, viszont december közepére már 19.000 USD dollár felett is járt az aktuális árfolyama. Ezzel az ún. mainstream média sztárjává vált, így nemcsak a profi befektetők, hanem a kisemberek millióinak fantáziáját mozgatta meg a rendkívül gyorsan elérhető profit lehetősége. Ugyanakkor folyamatosan megjelentek olyan vélemények is, hogy az ilyen „nagy és gyors pénzekből” csak nagyon kevesen tudnak ténylegesen szakítani, ráadásul a kisbefektetők döntő többsége inkább a defenzívebb, vagyis ők az óvatos és a biztosra menő befektetési lehetőségeket  ismerik és kedvelik jobban. Ezért is javasolják nekik, hogy ne üljenek fel a bitcoin hullámra, amely inkább kezelhetetlen harci ménként, mint megbízható hátaslóként viselkedik. Ezt a magatartást igazolják a karácsonyi ünnepek előtt történt események is, amelyek során a kriptovaluta egy-két nap alatt közel harminc százalékot veszített az árfolyamából.

Ilyen háttér alapján érdekes azt megvizsgálni, hogy a bitcoin valódi alternatívát jelenthet-e az arannyal szemben?! Meglepő vagy nem, de a hitelesnek tekinthető véleményformálók  szerint több a „nem”, mint az „igen” válasz!!!

Mint fentebb is írtuk, a bitcoin népszerűségében komoly szerep jutott az ún. maistream médiának, vagyis azon hírforrásoknak, amelyek a legszélesebb körben eljutnak az emberekhez. Ezzel (nem megbántva a kis befektetőket, de) az ún. csordaszellemet erősítették, vagyis a könnyen szerezhető pénz lehetősége pillanatok alatt rózsaszín ködöt varázsol a tömegek szeme elé és ettől pont a lényeget, az egyre nagyobbra növő buborékot nem látják. Pedig komolyan figyelmeztető jelei vannak annak, hogy milyen spekulatív eszközzel van dolgunk, pl. számtalan alkalommal váratlanul, a (kis) befektetők előtt nem látható - a háttérben lezajló tevékenységek miatt - vagyis érthetetlen módon  zuhan vagy éppen lő ki az árfolyama. Ez egy nagyon komoly kockázatvállalási készséget követel meg a befektetők részéről, amellyel a többség érthető módon nem rendelkezik!

 

A médiában olyan szintre emelkedett a bitcoin „őrület”, hogy a hírek már arra buzdítottak, hogy az aranyat is kriptovalutára cseréljék. Nos, ez a felhívás az 1990-es éveket hozza vissza, hiszen az akkori részvény rulett miatt emberek sokasága zálogosította el házát, tett kockára összes megtakarítását. A következményeket ismerjük…

Ha mégis sikerül részesülnünk  a bitcoin szárnyalásából, akkor inkább indokolt a nyereség egy részét az értékmegőrző nemesfémekbe fektetni, mint a magántulajdonban lévő aranyat piacra dobni.  

Az arany értékállóságát nagyrészt az ún. belső értékének köszönheti. Ezzel viszont egyetlen  kriptovaluta sem rendelkezik! Ráadásul ezen virtuális eszközök sem papír, sem érme formájában nem léteznek. Bármikor meg lehet szüntetni egy kriptovalutát és egyben egy újat kitalálni és bevezetni a piacra, ahogy a kedvünk vagy éppen érdekünk úgy kívánja! A tisztázatlan piaci szabályozás csakis a ragadozóknak kedvez, a kishalak könnyen áldozattá válnak!

Ugyanakkor van közös jellemzője az aranynak és a bitcoin-tnak, de ez szintén a sárga fém felé billenti a mérleg nyelvét: mindkét eszköz csak limitált mennyiségben termelhető ki! A bitcoin összmennyiségének határát 21 millió darabban határozták meg (eddig 17 millió darabot bányásztak ki), míg az arany esetében is már tudjuk, hogy óvatos becslések alapján még 56.000 tonnát lehet gazdaságos felszínre hozni. Az emberiség eddig több, mint 170.000 tonnát bányászott ki, amelynek piaci értéke közel nyolcezer milliárd USD. Ezzel szemben a kriptovaluták piaci összértékét 301 milliárd amerikai dollárra saccolják.

Németországban decemberben egy szélesebb körben lefolytatott közvélemény-kutatás szerint szinte minden megkérdezett ember hallott mind az aranyról, mind a bitcoin-ról, mint befektetési lehetőség. 21 százalékuk már próbálkozott is a bitcoin-nal, viszont 79 százalékuk vagy kivár vagy túl kockázatosnak tartja. A bitcoin vásárlók több, mint fele az árfolyam szárnyalásából próbál minél nagyobbat profitálni, míg 13 százalékuk a vagyonuk megóvási lehetőségét látja ebben. Ezért tették fel a kutatók azt a kérdést, hogy a bitcoin értelmes alternatíva lehet-e az arany közismert vagyonmegőrző szerepének átvételére. Csak 15 százalék helyeselt, míg 71 százalékuk  ezt nem tartja elképzelhetőnek.

Tehát láthatjuk, hogy a bitcoin nyújtotta egyedülálló és talán meg nem ismételhető lehetőség ellenére a kisbefektetők többségében nem ingott meg az arany iránti bizalom. Egy válaszadó nem csak igennel vagy nemmel felelt, hanem egy konkrét példát is elmondott, hogy ő miért tart ki a sárga fém mellett: képzeljük el, hogy egy napkitörés okozta elektromágneses impulzus évtizedekre visszaveti az emberi civilizációt. A digitális világunknak ezzel lőttek. Akkor mivel fizethetünk egy zsák krumpliért? Bitcoin-nal vagy éppen az értéktelenné váló papírpénzzel? Akkor marad az arany….