HÍREK, INFORMÁCIÓK

2017. 08. 28. 10:57 | Arany hírek

Fontoljuk meg a bölcs szavakat

Az elmúlt napokban egyértelműen az Egyesült Államok és Észak-Korea között kicsúcsosodott katonai konfliktusveszély miatt ugrott meg a nemesfémek árfolyama. Ugyanakkor érdemes más szemszögből  is megnézni az arany kilátásait, hiszen nemcsak a geopolitikai feszültségek, hanem a jegybankok által folytatott, a kamatokat alacsonyan tartó pénzpolitika hosszú távú, következményei miatt is hamarosan újabb válsághelyzetek alakulhatnak ki a globális gazdaságban.

Valami nagyon nem stimmelhet a piacokon. Ezt több helyen olvashattuk és legutóbbi már olyan nagy tekintéllyel rendelkező pénzügyi szakemberek is erre figyelmeztetnek, mint Alan Greenspan, aki 1987 és 2006 között az amerikai jegybank szerepét betöltő FED elnöke volt. Róla azt is érdemes tudni, hogy sok kollegájával ellentétben ő „nagyra tartja” az aranyat. Tőle származnak a következő híres mondatok: ”Akinek aranya van, annak mindig van pénze”, valamint „Az arany és az anyagi szabadság oszthatatlanok”.
Greenspan a CNBC-nek adott interjújában annak a véleményének adott hangot, hogy a jegybankok az elmúlt években masszívan belenyúltak a tőkepiacokba. Zsákszámra vásárolták a vállalati részvényeket és emellett a kamatokat is abnormálisan alacsony szinten tartották. A részvényindexek ennek köszönhetően száguldottak. Ennek nem lehetett más az eredménye, mint az, hogy a részvénylufit akkorára fújták, hogy az bármikor kidurranhat.

A volt FED elnök nem tudja pontosan megmondani, hogy  erre mikor fog sor kerülni, de abban biztos, hogy ez elkerülhetetlen. Greenspan egy maga által készített és 1800-ig visszanyúló részvény grafikont értékelve jutott erre a megállapításra.

A részvénylufi kidurranásának nagyon sok vesztese lesz világszerte, főleg azért, mert a jegybankok említett pénzpolitikája sok emberben elaltatta a természetes veszélyérzetet és a vagyonuk jelentős részét a legkockázatosabb befektetési eszközökben tartják. Ráadásul a hamarosan bekövetkező durranás a nemrég megélt válsághelyzeteken is túl fog tenni, hosszan elnyúló, nehezen kezelhető, sőt akár katasztrofális folyamatok alakulhatnak ki. Ennek a levét legjobban a most a száguldó „részvényvonatokon” utazó kisemberek fogják meginni...

Greenspan szavait érdemes nagyon komolyan venni. Ha valaki, akkor ő igazából tudja, hogy a jegybankok miként befolyásolják a kisbefektetők érzéseit, pénzügyi tudatosságát. Ezért is javasoljuk azt, hogy a csábítás ellenére már most vásároljunk megfelelő biztonságot és azonnali likviditást biztosító eszközöket, mint pl. az arany.