HÍREK, INFORMÁCIÓK

2015. 01. 21. 13:14 | Arany hírek

2015-ben új szelek fújdogálnak?

Komoly változások előtt állhat a globális nemesfémpiac. 2013-ban és 2014-ben szinten minden körülmény és minden fontos piaci szereplő az arany ellen fogadott és játszott. 2015-ben viszont egyre több jel mutat arra, hogy az arany az elmúlt két év hányattatásait követően újból tartósabb erősödésnek indulhat. Miért gondoljuk így?

Az arany a befektetési eszközök között akkor kerül előtérbe, ha gondok vannak a világ gazdaságában, biztonsági rendszerében. Ilyenkor az értékek és vagyonok számára biztos menedéket nyújtó nemesfém ára erősödik. Ennek egyértelmű bizonyítéka, hogy január eleje óta a sárga fém dollárban 2%-ot, míg euróban 10 %-ot emelkedett. Ennek fő okai: a Görögország miatt ismételten visszatért félelem az eurózónában, a terrorizmus erősödése okozta bizonytalanság, az ukrán-orosz konfliktus országok közötti „szabályos háborúvá” történő válásának lehetősége, valamint a svájci jegybank váratlan döntésének a globális piacokra gyakorolt sokkhatása.

2014-ben az amerikai jegybank (FED) elzárta a pénzcsapot, amelynek 2008-ben történt bevezetését követően az arany ára majdnem megduplázódott. A FED tavaly év végén befejezte ezt a programot, ami egyértelműen negatívan hatott a nemesfémpiac hangulatára. Idén viszont az Európai Központi Bank kezdheti meg hamarosan a pénzlazító politikáját, amelytől az eurózóna gazdaságának erősödését remélik. A sok milliárd euró az arany árára is pozitívan fog kihatni.

A világ két legnagyobb aranyfogyasztó országában is tovább nő a lakossági kereslet a nemesfémek után. Indiában a kormány csökkenteni akarja az arany importjára kivetett extravámot, ami újból a legális kereskedelem fellendülését fogja okozni. A kínaiak évente ezer tonna felett vásárolnak aranytömböket, érméket és ékszert. Néhány éven belül a belföldi nemesfém-kereskedelem megduplázásával számolnak a szakértők. Február 19-én kezdődik a Kínai Újév, amelynek alkalmából a sok száz millió lakos vásárol aranyat vagy abból készült tárgyakat ajándék gyanánt.
/www. arteus-capital.com/

Hírlevél feliratkozás

*  Az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat megismertem és elfogadom!:  


Email marketing by NeoSoft